Hoe maak ik ijs zonder ijsmachine
Document acties
- Tijdshoeveelheid 12 uren
- Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Benodigdheden
- 250 ml slagroom
- 200 ml volle yoghurt
- 80 gram suiker
- Zakje vanillesuiker
- Eventueel wat extra ingrediënten, zoals stukjes chocolade (stracciatella), aardbeien, frambozen, perziken e.d.
- Bak voor in de diepvries, bijvoorbeeld een lege ijsdoos
- Mixer
- Staafmixer
- Mes
- Vork
- Vriezer
- Mengkom
Stappen
-
Klop de yoghurt en suiker
Doe de suiker, vanillesuiker en yoghurt samen in een mengkom en klop dit goed met de mixer tot de suiker helemaal opgelost is. Het mengsel is dan mooi glad en er zitten geen suikerkristallen meer in.
-
Klop de room
Klop vervolgens de slagroom goed. Zorg ervoor dat dit een soort vla wordt. Des te luchtiger de slagroom is, des te romiger en luchtiger het ijs straks zal smaken. Neem hier dus even de tijd voor en klop de room gerust op de hoogste stand.
-
Bereid eventuele extra ingrediënten
Als je een speciale smaak toe wilt voegen aan het ijs, dan kun je dat nu doen. Neem bijvoorbeeld wat kleine stukjes chocolade voor stracciatella-ijs, of voeg fruit toe. Als je kiest voor fruit, snijd dit dan eerst in kleine stukjes en maak het daarna helemaal fijn met een staafmixer, tot er een soort fruitsap overblijft.
-
Meng het ijs
Schep nu vervolgens het yoghurt-suiker mengsel en de room voorzichtig door elkaar heen. Eventuele extra ingrediënten kun je ook nu toevoegen. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed gemengd worden, zodat je straks gelijkmatig ijs krijgt. Eventueel kun je er nog heel even doorheen gaan met de mixer (op de laagste stand).
-
Laat het ijs bevriezen
Als alle ingrediënten goed door elkaar zitten, kan het ijs in de vriezer. Haal de bak er elk half uur uit en klop het ijs dan helemaal goed door met een vork. Dit voorkomt de vorming van (grote) ijskristallen. Zet de bak na het kloppen weer terug in de vriezer. Herhaal dit net zo lang tot de ijs hard(er) geworden is en er geen ijskristallen meer in zitten. Het ijs is dan klaar om geserveerd te worden!
Do's
- Neem de tijd, ijs maken zonder ijsmachine is wat bewerkelijk
- Zorg ervoor dat je mengkom en mixer goed schoon zijn, dan is het makkelijker de slagroom op te kloppen
- Varieer met ingrediënten
Don'ts
- Zet het ijs niet alleen in de vriezer, maar herhaal ook de stap van het doorroeren. Die stap bepaalt namelijk de smaak van het ijs
roomijs zonder ijsmachine
2 eidooiers, 2 hele eieren, 100 gram suiker. Au bain marie (op warm water) rustig kloppend verwarmen tot 70 graden C.
Dan op ijs(koud)water koud en luchtig kloppen. Echt goed koud !!!!
Zet intussen een vorm van 2 liter (broodblik o.i.d.) bekleed met alufolie klaar. Spatel ( luchtig scheppend) de eimassa door de opgeklopte slagroom. Denk erom niet te lang spatelen. Gemengd is gemengd. Stort deze massa in de vorm en plaats in de vriezer. Minimaal vier uur vriezen. Langer is beter. Uit het blik lossen en er mooie plakken van snijden. Verse aardbeien erbij. Smakelijk eten.