Hoe barbecue ik vis
Document acties
- Tijdshoeveelheid 1 dag
- Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Benodigdheden
- Stabiele barbecue, liefst een met een veiligheidssticker; gecontroleerd door erkende instanties.
- Lange lucifers
- Bruine aanmaakblokjes
- Houtskool en/of briketten
- Brikettenstarter (optioneel)
- Schort
- Vuurvaste handschoenen
- Lange vleestang
- Spiezen met een houten handvat
- Borden en bestek voor rauwe producten en voor gare producten
- Emmer gevuld met water
- Blaasbalg of waaier (optioneel)
- Aluminium schaal en/of –folie
- Visrooster
- Vloeibare desinfecterende) zeep
- Vis (liefst een wat vettere soort)
- Koksmes
- Olie
- Zout
- Citroensap
- Viswijzer (optioneel)
Stappen
-
Kies de juiste vissoort
Vrijwel alle vissoorten zijn geschikt voor de barbecue. Met name de stevige vissoorten; die vallen minder snel uit elkaar en kun je gebruiken voor het maken van spiesjes. Barbecuetoppers zijn kabeljauw, roodbaars en schelvis. Schol, zeetong en heilbot kunnen ook prima worden gegrild. Net zo als tonijn, haring, makreel en forel. Niet geschikt voor de barbecue is gerookte vis. Zeevruchten kun je daarentegen wel prima grillen. Garnalen, gamba’s, inktvis of jakobsschelpen: ze kunnen aan een spies of slechts besprenkeld met wat citroensap, heerlijk boven de barbecue worden gegaard.
Welke vis je het beste kunt kopen, hangt af van je persoonlijke voorkeur, budget en of je liever duurzaam gevangen of gekweekte vis eet. -
Koop verse vis
Hoe verser de vis bij aankoop, hoe lekkerder ‘ie straks na het barbecueën zal smaken. Probeer daarom je visinkopen te doen op dezelfde dag dat de barbecue plaatsvindt. Beperk je bij het uitkiezen van vis tot de soorten die vers zijn binnengebracht. Verse vis herken je aan heldere, glazige, glanzende en bolle ogen. Andere kenmerken zijn dichte, roze of lichtrode kieuwen, een slijmerige laag en een geur van zee en water.
-
Maak de vis schoon
Vis grillen betekent eerst vis zuiveren, zuren en zouten. Voor het zuiveren, oftewel schoonmaken, kun je deels de hulp inschakelen van de visboer. Op verzoek kan die de ingewanden verwijderen, de vinnen wegsnijden en de staart eventueel opbinden. De vinnen en de staart verbranden bij het grillen namelijk nogal snel.
Als je een vis in zijn geheel wilt eten en ook van het vel wilt genieten, zul je de vis voor het grillen moeten ontschubben. Het verwijderen van de schubben kun je doen met behulp van een speciaal krabbertje. Mocht je dat niet in je keukenlade hebben liggen, gebruik dan de achterzijde (botte kant) van een koksmes. Pak de vis bij de staart en schraap van daaraf naar de kop de schubben weg. -
Zuur, zout en marineer de vis
Na het schoonmaken is tijd voor het zuren en zouten van de vis. Dit moet zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van de vis worden gedaan. Dit alles om de smaak te intensiveren. Zuren doe je met citroensap. Besprenkel de vis van binnen en van buiten. Voor het zouten gebruik je logischerwijs zout. Vervolgens is het tijd om de vis in te vetten. Door ‘m licht met olie te bestrijken, voorkom je dat vis straks aan het barbecuerooster vastplakt. Je kunt vis natuurlijk ook lekker marineren.
-
Zet de barbecue op een goede plek
Het veiligst barbecue je buiten. Je kunt het beste een windvrije plek opzoeken. Door uit de wind te gaan staan, voorkom je dat jij, je gasten of je buren in de rook zitten. Smeulende houtskooldeeltjes kunnen evenmin in je gezicht of ogen waaien.
Behalve dat de barbecue uit de wind moet staan, moet ‘ie ook stabiel staan. Plaats een barbecue altijd op een stevige en vlakke ondergrond en zorg ervoor dat het roostergedeelte op sta- of tafelhoogte is. Zet een barbecue nooit op de grond neer!
Parasols, tafellakens, tuinmeubels - en als je op de camping bent -, tenten, matjes en luifels: ze verhogen allemaal de vreugde tijdens een zomerse avond, maar in combinatie met een barbecue zijn ze niet zo handig. Plaats de barbecue ver van ze vandaan. Ga ook niet te dicht bij houten hekjes, overhangende bomen en klimplanten staan en laat je gasten op minimaal twee meter afstand van het vuur plaatsnemen. -
Steek de barbecue op de juiste manier aan
Het roosteren van vis boven een barbecue vereist de juiste temperatuur. Het kan soms even duren voordat het vuur warm genoeg is en je kunt beginnen met roosteren. Wanhoop daarom niet als de barbecue niet meteen aangaat, maar heb gewoon geduld.
Vul je barbecue met houtskool en/of briketten. Plaats vervolgens bruine aanmaakblokjes bovenop. Bovenop omdat dan de juiste zuurstoftoevoer is gegarandeerd. Steek vervolgens de breukzijde van de blokjes aan met een lange lucifer. En dat is het wachten geblazen. Het duurt zeker twintig tot dertig minuten voordat de barbecue gebruiksklaar is. Je kunt het vuur eventueel aanwakkeren door middel van een blaasbalg of waaier. Blaas nooit zelf in het vuur en gebruik evenmin spiritus, benzine, brandgel (brandpasta) of petroleum als aanmaakmiddel. Deze brandbare vloeistoffen veroorzaken in combinatie met open vuur een steekvlam! -
Werk hygiënisch
Niet alleen jij geniet van buiten eten in de lekkere avondzon, maar voor bacteriën en virussen is het eveneens een feestje. Werk je echter met schone en gekoelde producten, dan zul je weinig last van bacteriën hebben en bezorg je je gasten geen vervelende barbecuenasmaak in de vorm van een voedselvergiftiging.
Maar hoe je barbecue je hygiënisch? Allereerst moet je voedsel zo lang mogelijk koel houden. De bacteriën die altijd op het vlees, vis of kip zitten, vermenigvuldigen zich snel zodra de temperatuur boven de 10 graden Celsius stijgt. Haal daarom vis kort voor het grillen in porties (dus niet de hele bups in een keer op tafel leggen) uit de koelkast en leg vis zo snel mogelijk op de barbecue. Verder is het belangrijk om kruisbesmetting te voorkomen. Was je handen met zeep voordat je begint met barbecueën. Spoel je handen ook schoon nadat je rauwe vis hebt aangeraakt. Omdat bacteriën ook terechtkomen op keukenmaterialen, moet je aparte borden, messen en vorken gebruiken voor rauwe en gare producten. Leg bijvoorbeeld gare vis nooit terug op een bord waarop rauwe vis heeft gelegen. -
Begin op het juiste moment met grillen
Bij de verbranding van houtskool komen schadelijke stoffen vrij, de zogeheten PAK's. Om te voorkomen dat die stoffen op de vis terechtkomen, moet je pas beginnen met grillen als de barbecue goed heet is. De kolen of briketten hebben de juiste temperatuur als ze licht met as zijn bedekt en er geen vlammen meer te zien zijn.
-
Grill vis op de juiste manier
Omdat vis kwetsbaar is, moet je ‘m zo min mogelijk draaien. Liefst maar één keer. Het handigst is dan ook om het barbecuerooster halverwege of op een van de hogere standen te plaatsen. Op die manier voorkom je dat je vis verbrandt en je ‘m vaker moet draaien.
Helemaal voorkomen dat vis uit elkaar valt, doe je door een visklem of –rooster te gebruiken of door vis in aluminiumfolie te wikkelen. Let er bij het laatste wel op dat je het aluminiumfoliepakketje tijdens het grillen kan openen om te controleren of de vis al gaar is. Overigens heeft een pakketje nog een ander voordeel: je kunt onder andere kruiden, groenten en een scheutje wijn aan de vis toevoegen. Zullen je smaakpupillen erg blij mee zijn.
Bij het grillen van zeevruchten moet je oppassen dat het vuur niet te heet is. Als ze worden gegrild bij een temperatuur van boven de 80 graden Celsius stolt het eiwit in de zeedieren en worden ze taai. -
Haal de vis op het juiste moment van de barbecue af
De meeste vissoorten zijn na een minuut of 10, 12 gaar. Zeevruchten hebben gemiddeld 6 à 8 minuten nodig. Helemaal zeker weten of vis gaar is, doe je met behulp van een barbecuevork of een puntig mes. Steek op het dikste punt tot in het midden van de vis. Als de punt van het mes of vork heet is, is de vis gaar en kan het genieten beginnen!
Do's
- Koop vis op de dag van de barbecue; hoe verser de vis, hoe beter de smaak.
- Maak vis voor het grillen schoon.
- Was je handen met zeep voor, tijdens en na het barbecueën.
- Gebruik een visklem- of rooster.
- Begin pas met grillen als de kolen of briketten licht met as zijn bedekt en er geen vlammen meer zijn te zien.
- Keer vis eenmaal; hoe vaker je vis draait, hoe groter de kans dat ‘ie uit elkaar valt.
Don'ts
- Grill geen vis als er nog vlammen tussen de kolen zijn te zien.
- Eet geen verkoolde stukken vis; deze bevatten schadelijke PAK’s.
- Leg rauwe vis en gare vis niet op hetzelfde bord.
Bron
Meer uitleg
- Tips voor het barbecuën van vis, van het Nederlands Visbureau
- Het Voedingscentrum heeft een aantal handige tips over hoe je gezond kunt barbecueën op een rij gezet.
- Op de website ‘Goede Vis’ van stichting Noordzee vind je informatie over duurzaam gevangen of gekweekte vis. Je kunt onder andere de ‘Viswijzer’ downloaden.