
Hoe maak ik verse tomatensoep
Document acties
- Tijdshoeveelheid 1 uur
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Grote pan
- 1,5 liter water
- 750 gram tomaten
- 1 uitje
- 60 gram margarine
- 60 gram bloem
- Stukje foelie
- 1 laurierblaadje
- 1 soeplepel verse peterselieblaadjes
- Keukenmachine of food processor
- Mes
- Peper
- Zout
- 250 gram rundergehakt
- Snijplank
- Zeef (optioneel)
- Geraspte kaas (optioneel)
- Toefje room (optioneel)
Stappen
-
Breng het water of de bouillon op smaak
Doe het water of de bouillon in een pan en voeg de foelie en het laurierblad toe. Laat dit op laag vuur ongeveer een uur trekken. Zo kan de smaak van de kruiden goed in het water trekken.
-
Maak een papje
Zet ook de soeppan op een laag vuur en verwarm hierin de boter. Voeg de bloem toe en roer bloem en boter goed door elkaar, zodat zich een gelijkmatig papje vormt.
-
Maak de basis
Voeg vervolgens in delen de bouillon of het water toe aan het papje. Roer steeds alles goed door elkaar, zodat er een mooie massa ontstaat. Dit wordt de basis voor de soep. Op deze manier kun je ook een basis voor een andere gebonden soep maken.
-
Snijd de groenten
Was de tomaten en snijd deze in stukjes. Doe ze in de keukenmachine. Snijd ook het uitje in stukjes en voeg het toe. Doe tot slot de peterselie in de keukenmachine. Laat alles ongeveer een minuut draaien, zodat er een soort tomatenpuree ontstaat.
-
Voeg de puree toe aan de soep
Voeg vervolgens de puree toe aan de soep, die nog kookt. Laat het geheel even goed doorkoken en voeg eventueel naar smaak wat peper en zout toe.
-
Draai de balletjes
Breng het gehakt op smaak met wat peper en zout en draai hier balletjes van. Des te groter de balletjes, des te langer ze nodig hebben om gaar te worden. Doe alle balletjes na het draaien in de soep, terwijl deze nog even goed doorkookt.
-
Serveer de soep
Na een minuut of 5 is de soep klaar. Verwijder de foelie en laurier uit de soep en garneer de soep eventueel met wat geraspte kaas of een toefje room. Voor een Italiaans tintje voeg je ook nog wat verse basilicum toe. Eet smakelijk!
Do's
- Vervang het water eens door bouillon. Dat zorgt voor een nog krachtigere smaak
- Ook lekker: gebruik roomboter in plaats van margarine. De soep wordt daar wel wat vetter en zouter van
- Houd je niet zo van dikke soep? Dan kun je de soep ook nog even zeven
Don'ts
- Vergeet de bloem niet. Die zorgt voor de binding tussen tomaten en water of bouillon en maakt van het geheel een mooie soep