Hoe maak ik verse champignonsoep
Document acties
- Tijdshoeveelheid 20 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Voor anderhalve liter soep:
- Bouillonblokjes (ongeveer één per liter soep)
- 1,5 liter water
- Doosje verse champignons
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- Scheutje kookroom
- Handjevol gebakken uitjes
- Peterselie (hoeveelheid naar smaak)
- Garde
- Een gewone en een iets kleinere pan
Stappen
-
Fruit de uitjes
Zet een klein pannetje op het vuur en fruit de uitjes. Die gebruik je straks als ingrediënt in je soep. Als je ze niet te lang op het vuur wilt zetten, bewaar ze dan tijdens het koken van de soep even in de magnetron. Zo koelen ze niet te snel af.
-
Snijd de champignons in stukjes
Verse champignonsoep wordt gemaakt van verse champignons. Terwijl je de uitjes aan het fruiten bent, kun je ook vast de champignons klaarmaken voor bereiding. Snijd ze in stukjes en leg ze even apart.
-
Kook bouillon
Pak de grootste pan en breng hierin het water aan de kok. Voeg de bouillonblokjes toe en zorg ervoor dat die goed oplossen in het water, zodat je een mooie bouillon krijgt. Je kunt natuurlijk ook verse bouillon maken.
Doe vervolgens de champignons in de bouillon en houdt het water bijna kokend.
-
Maak een witte 'saus'
Laat vervolgens in de andere pan de boter langzaam zacht worden en voeg rustig de bloem toe. Voeg daarna een klein beetje kookroom toe en blijf het mengsel goed door elkaar roeren, tot het een witte saus wordt.
-
Meng de bouillon en saus
Neem vervolgens een grote lepel en schep rustig wat lepels bouillon over naar de witte saus. Doe dit zo vaak als nodig is om in de pan met de witte saus een licht gebonden saus te krijgen. Houd de temperatuur van beide pannen tegen het kookpunt en blijf steeds roeren!
Zodra je een licht gebonden saus hebt, giet je deze weer terug in de pan met de overgebleven bouillon. Roer dit mengsel nogmaals goed door elkaar tot een egale soep die bijna kookt. Voeg dan de gefruitte uitjes toe en je soep is klaar om opgediend te worden!
Do's
- Dit is een recept voor gebonden, romige champignonsoep. Door boter, bloem en kookroom weg te laten houd je een ongebonden soep over die ook erg lekker is
Don'ts
- Voeg de bouillon niet te snel toe, anders kan je soep snel mislukken