Hoe maak ik lekkere verse kippensoep
Document acties
- Tijdshoeveelheid 4 uren
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Een soepkip
- 100 gram dunne vermicelli
- 6 stengels bleekselderij
- 5 worteltjes
- 4 preistengels
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- Paar stokjes peterselie
- 2 kruidnagels
- 2 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- 2 stukjes foelie
- Peper
- Zout
- Venkelknol
- Grote pan
- Mengkom
- Mes
- Zeef
- Beetje durf
Stappen
-
Begin met de bouillon
Kippensoep is heldere soep, die gemaakt wordt van bouillon. Natuurlijk kun je die bouillon fabriceren met behulp van een bouillonblokje, maar de smakelijkste bouillon maak je zelf. Hiervoor pak je de soepkip. Doe die in de pan en schenk er zo'n 4 liter water bij. Je krijgt dan soep voor ongeveer 7-8 personen.
Snijd de ui doormidden en steek de kruidnagels in de ui. Leg de ui vervolgens in de pan. Voeg ook de takjes peterselie toe. Snijd drie stengels bleekselderij, 2 preien en 2 worteltjes in stukken en voeg die eveneens toe. Breng het water aan de kook. -
Breng de bouillon verder op smaak
De bouillon zal tijdens het koken wat gaan schuimen. Haal het schuim steeds voorzichtig van de bouillon af, zodat deze mooi helder wordt. Als de bouillon helder is, voeg je twee gehalveerde teentjes knoflook toe. Breng de bouillon verder op smaak met wat tijm, foelie, laurier en een paar flinke - gekneusde - peperkorrels. Gekneusde korrels geven hun smaak beter af aan de bouillon.
-
Laat de bouillon trekken
Bouillon krijgt zijn smaak pas echt goed na een paar uur. Laat de bouillon daarom een uur of drie trekken, zodat alle ingrediënten hun smaak aan het water af kunnen geven. Houd het vuur laag en het deksel van de pan, zodat de bouillon niet continu doorkookt. Als de bouillon lekker op smaak is, kun je deze door een zeef halen, zodat alleen de vloeistof overblijft. Gebruik hiervoor de mengkom. Leg de bouilloningrediënten aan de kant en giet de bouillon vervolgens weer terug in de pan, zodat deze lekker op temperatuur blijft.
-
Haal het vlees van de kip
Als de soepkip zijn werk heeft gedaan, is het tijd het vlees van de kip te halen. Verwijder eerst het vel en daarna de botten. Gebruik hiervoor een scherp en schoon mes. Het vlees dat je overhoudt snijd je in stukjes. Maak ze zo groot als je wilt; die komen straks door de soep heen.
-
Bereid de soep
Breng de - gezeefde - bouillon opnieuw aan de kook. Snijd de overgebleven bleekselderij, prei en wortels in schijfjes en voeg deze toe aan de soep. Snijd de venkelknol in dunne schijfjes en doe die ook bij de soep. Laat het geheel een minuut of 8 doorkoken. Proef dan even of de groenten beetgaar zijn. Als dat het geval is, kun je de vermicelli er doorheen roeren. Laat de soep dan nog een paar minuutjes koken. Proef of de soep al op smaak is, voeg eventueel nog wat peper en zout toe.
Als laatste roer je het kippenvlees door de soep. Je soep is nu klaar om opgediend te worden, eet smakelijk!
Do's
- Kies bij voorkeur voor biologische kip. Dat is wat duurder, maar biologische kippen bevatten wel veel minder ziekmakende bacteriën. Bovendien hebben biologische kippen over het algemeen een veel beter leven gehad dan 'plofkippen'
- Maak de bouillon gerust een dag van tevoren vast klaar, dat scheelt later tijd
Don'ts
- Maak geen kippensoep van alleen kipfilets. De echte smaak van kippensoep komt namelijk uit de botten, niet uit het vlees