Hoe maak ik appelmoes
Document acties
- Tijdshoeveelheid 30 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Water
- Anderhalve kilo appels, bij voorkeur goudreinetten
- Twee theelepels kaneel
- 500 gram suiker
- Schilmesje
- Grote pan
- Staafmixer
- Vork (optioneel)
- Appelboor (optioneel)
- Zeef (optioneel)
Stappen
-
Schil en snijd de appels
Begin met het schillen van de appels. Hiervoor kun je een aardappelschilmesje gebruiken, maar ook een dunschiller. Heb je een appelboor? Steek dan eerst het klokhuis eruit. Als je geen appelboor hebt, kun je het klokhuis verwijderen door de appel in vier stukken te snijden en de losse klokhuisdelen uit deze stukken te snijden.
De appels in vier stukken houden werkt het snelst, eventueel kun je de stukjes nog kleiner maken. Dan is er minder tijd nodig om ze fijn te koken. -
Kook het water
Doe de pan ongeveer voor de helft vol met water en voeg de suiker toe. Breng het geheel langzaam aan de kook en wacht net zo lang tot de suiker opgelost is. Heb je niet veel tijd? Gebruik dan basterdsuiker in plaats van gewone suiker. Dat is fijner en lost makkelijker op.
-
Kook de appels gaar
Is de suiker volledig opgelost? Dan kunnen de appels in het water. Gooi ze voorzichtig in de pan en let op dat je geen kokend water over je heen krijgt.
Kook de appels net zolang door tot ze volledig gaar zijn. Gebruik een houten spatel om te kijken of er nog harde stukjes in zitten. Als dat het geval is, zijn de appels nog niet helemaal gaar. -
Pureer de appels
Gebruik de staafmixer om van het mengsel echte moes te maken. Eventueel kun je - zeker als je nog vieze dingetjes hebt zien drijven - het mengsel vooraf nog zeven, maar dat is niet noodzakelijk. Pureer de appels net zo lang tot er een mooie, gladde massa overblijft.
-
Breng de moes op smaak
Breng de moes op smaak met wat kaneel. Eventueel kun je - ook naar smaak - nog wat suiker toevoegen. De appelmoes kan zowel warm als koud gegeten worden, eventuele geserveerd met wat kaneelsuiker.
-
Maak de appelmoes in
Omdat appelmoes maken best een arbeidsintensief karweitje is, hebben we hier een recept gegeven waarbij je voorlopig even vooruit kunt. De appelmoes die je over hebt kun je eenvoudig inmaken. Daarvoor kook je een aantal potten goed schoon in water met soda. Giet de appelmoes direct dat deze klaar is in de potten. Draai de deksels erop en zet de potten ondersteboven op een theedoek. Na ongeveer een kwartier hoor je een *plop*; het deksel is vacuüm getrokken. Laat de potten nog even afkoelen en berg ze daarna op een koele, donkere plek op. Deze potten kun je een paar maanden bewaren.
Do's
- Wil je geen echte appelmoes maken, maar heb je liever compote (met stukjes)? Dan kun je de stap met de staafmixer overslaan. Gebruik dan wel een vorm om de echt grote stukken wat kleiner te maken
- Ook lekker: een kaneelstokje of kaneelsuiker gebruiken. Bij gebruik van kaneelsuiker kun je (een deel van) de suiker weglaten
Don'ts
- Laat de appelmoes niet aanbakken, maar zet het gewoon op laag vuur.
Appelmoes
Kan U het even aanpassen in Uw recept, zodat er niet nog meer teleurstellingen komen.