Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wetenschap & techniek » Scheikunde » Hoe maak ik DNA
4

Hoe maak ik DNA

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
DNA maken? Nee, dat is inderdaad nog steeds onmogelijk. Wetenschappers kunnen wel kleine stukjes DNA maken door de bouwstenen ervan aan elkaar te plakken. Maar drie miljard bouwstenen (het aantal dat in menselijk DNA aan elkaar zit) in de juiste volgorde is iets teveel gevraagd. En het hoeft ook niet. Compleet DNA kun je ook uit cellen halen, ook wel isoleren genoemd. Dat is zo eenvoudig dat je het gewoon op de keukentafel kunt doen.

Hoedoe door: Bastienne Wentzel

Bekijk het profiel van Bastienne Wentzel
Aantal Hoedoes: 59


Benodigdheden

  • Spliterwten
  • Zout
  • Water
  • Blender
  • Zeef
  • Vloeibare zeep
  • Enzymen bijvoorbeeld ananassap of contactlensvloeistof
  • Isopropylalcohol of ethanol (drogist)
  • Gedestilleerd water

Stappen

  1. Maak erwten-cellen-soep

    Doe 100 gram spliterwten in een blender. Waarom erwten? Vooral omdat de ‘vader’ van de genetica Gregor Mendel zijn eerste experimenten met de erwt deed. Het kan ook met spinazie, kippelevertjes, uien enzovoort.

    Voeg een mespuntje zout en 200 ml (een glas) koud water toe en mix vijftien seconden op de hoogste stand. Je hebt nu erwten-cellen-soep. Het zout helpt later mee om je DNA neer te laten slaan (te zorgen dat het vast wordt zodat je het uit de oplossing kan halen).

  2. Maak het DNA vrij uit de cellen

    Zeef de soep in een kopje en voeg twee eetlepels vloeibare zeep, bijvoorbeeld afwasmiddel, toe. Hierdoor breekt het celmembraan (de buitenkant) en de celkern af en kan het DNA, dat in de kern verpakt zat, vrijkomen. Meng door even met het kopje te zwenken en laat vijf tot tien minuten staan.

  3. Bevrijd het DNA van zijn beschermende eiwitten

    Schenk de mix in reageerbuisjes of andere kleine glazen potjes, ieder ongeveer 1/3 vol. Voeg als enzym enkele druppels van een middel toe dat vlees mals maakt, dat kan ook ananassap of contactlensvloeistof zijn. Roer heel voorzichtig. DNA zit in de celkern opgevouwen om eiwitten heen die het beschermen. Het enzym knipt die eiwitten kapot maar laat het DNA intact zodat je het kan isoleren. Als je te hard roert breek je het lange DNA-molecuul in kleinere stukken waardoor je het later slechter kan zien.

  4. Isoleer het DNA

    Voeg voorzichtig een laagje alcohol (70-95% isopropylalcohol of ethanol) toe zodat het bovenop de erwtenmix blijft staan. DNA zal als een witte draderige smurrie naar de alcohollaag gaan omdat het zich daar het prettigst voelt. Chemisch gezien dan. Gebruik een houten stokje om het uit het buisje te halen. Bewaar je DNA in een ander buisje gevuld met een 50% alcohol oplossing in water (die maak je door bijvoorbeeld 53 ml van 95% ethanol te mengen met 47 ml gedestilleerd water (drogist). Zolang je het niet hard schudt en goed afsluit kan het jaren goedblijven.

    Kan dit experiment ook met menselijk DNA? Jazeker, maar waar haal je 100 gram menselijke cellen vandaan? In laboratoria doen DNA-onderzoekers daarom het experiment op veel kleinere schaal met geavanceerde apparatuur. Ze hebben maar een druppeltje bloed of wangslijm nodig.

Do's

  • Experimenteren met verschillende soorten materiaal en verschillende soorten zeep.

Don'ts

  • Warm water gebruiken. Dat helpt de enzymen om niet alleen de eiwitten maar ook het DNA aan te tasten
  • Haastig zijn. Geef de reacties de tijd, dan krijg je meer opbrengst

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!